donderdag 4 juni 2015

6 TIPS: Met geld leren omgaan

Met geld omgaan kan soms erg lastig zijn. Zeker als je een hele lijst hebt met producten die je al lange tijd graag wilt. Het is dan ook lastig om je in te houden niet een aantal dingen van je wishlist te kopen als je salaris eindelijk weer gestort is. Vandaag een aantal tips om beter met geld te leren omgaan. Benieuwd? Lees dan even verder.
 
Tip 1
Stort zodra je salaris gestort is een gedeelte naar je spaarrekening. Je moet jezelf natuurlijk niet zo krap zetten dat je de rest van de maand bijna niet meer rondkomt, maar een gedeelte moet mogelijk zijn. Zelf heb ik altijd dat als mijn salaris gestort is dat ik me rijk voel en gelijk wat leuks wil kopen, hiermee kun je dat grotendeels beperken.

 
Tip 2
Pin een vast bedrag dat je maximaal per maand besteed of als je dat niet fijn vindt laat maar een bepaald bedrag op je lopende rekening staan. Hierdoor wordt je bewuster van hetgeen dat je uitgeeft en kun je beter in de gaten houden hoeveel je nu werkelijk al uitgegeven hebt. Want eerlijk is eerlijk, die pinpas gaat toch wel erg gemakkelijk door het pinapparaat heen. Je kunt het een beetje vergelijken met zakgeld.
 

Tip 3
Heb je ook van die bevliegingen dat je iets ziet en denkt jaaa dat wil ik! Wat even met het kopen van die dure dingen. Wil je het wel echt graag hebben?
 
 
Tip 4
Sta je op het punt heel je mandje bij de Kruidvat vol te gooien, omdat het er leuk uit ziet of juist zo goedkoop is? Denk dan na of je iets niet al hebt wat er veel op lijkt en of het product echt mooi/ bijzonder genoeg is. Zo ja? Zit het in het vaste assortiment? Als dat niet zo is is het aan jou of je dit product niet wilt missen. Ligt het in het vaste assortiment? Leg een limiet aan het aantal producten dat je gaat kopen. Als je het product echt wilt kun je het later ook nog kopen.
 

 

Tip 5
Iedereen kent die blikken gesloten spaarpotten wel. Heb je kleingeld over of opgepast bij de buren? Stop dit dan in die pot. Je hebt je 'zakgeld' toch nog. Zo spaar je zonder dat je het door hebt zo een flink zakcentje bij elkaar. Doordat de spaarpot niet open kan heb je ook niet de neiging om even snel wat uit je spaarpot te pakken als je wat geld nodig hebt. Je opent de pot ook niet snel voor impuls aankopen omdat je dat zonde vindt. Met als resultaat dat de spaarpot bij mij zo'n 1,5 jaar dicht heeft gezeten en ik uiteindelijk mijn spiegelreflex kon kopen. Yeah! Toch deed het stiekem wel pijn om helemaal overnieuw te moeten beginnen.

 
Tip 6
Het allerbelangrijkste is om je bewust te worden van je uitgavenpatroon. Natuurlijk weet je wel wat je besteld hebt, dat je bij de H&M dat ene leuke shirtje gekocht hebt en dat je bij de Kruidvat je favoriete mascara hebt ingeslagen omdat hij in de aanbieding was, maar weet je echt hoeveel je in totaal hebt uitgegeven deze maand? Maak een overzichtje met alles wat je binnen hebt gekregen en wat je hebt uitgegeven. Zo zie je zwart op wit wat je deze maand hebt uitgegeven en vaak zet dat je weer met beide benen op de grond en zorgt het ervoor dat je volgende maand toch maar even wat rustiger aan gaat doen.
 
Dat waren de tips om beter met geld te leren omgaan. Binnenkort komt er nog een artikel online waarin ik wat dieper in ga op tip 6.
 
Wat is jouw tip om beter met geld om te gaan?

 
 
 
~Liefs Sandra
 
beautybySandra

2 opmerkingen:

  1. Leuk en goed dat je hier tips over geeft. Toen ik nog thuis woonde gaf ik ook altijd veel te veel en te snel geld uit. Nu ik getrouwd ben en zo, met kindjes, ben ik wel kritischer geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een handige tips,er staan veel dingen bij die ik wel herken bij mensen om mij heen, zelf heb ik er niet zo veel problemen mee, maar ik heb het ook wel moeten leren, omgaan in het begin....Ik kon het echt niet gelijk prima!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd neemt om een reactie achter te laten. Elke reactie lees ik met erg veel plezier!