zaterdag 28 maart 2015

HOW TO: Kwasten Reinigen

 
Soms heb je van die klusjes die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt en waar je eigenlijk nooit geen tijd voor vrij wilt maken. Kwasten reinigen is daar één van. Als ik eenmaal bezig ben vind ik het nooit zo erg, maar het duurt even voordat ik die stap gemaakt heb. Iedereen heeft haar eigen manieren om kwasten te wassen. Vandaag laat ik de mijne zien. Benieuwd? Lees dan even verder. 

De shampoo die ik gebruikt heb om mijn kwasten te wassen is een babyshampoo van de Action. Deze kostte nog geen euro en ruikt erg lekker. Dit is prima om mijn kwasten mee te wassen. Zolang je maar iets van babyshampoo gebruikt. Dat is een stuk milder en daardoor ook beter voor je kwasten.

Voordat ik begin zoek ik alle kwasten bij elkaar die ik graag wil wassen. Ook ging ik op zoek naar de babyshampoo die ik voor kerst had gekregen en vervolgens niet meer had aangeraakt.

In de badkamer leg ik altijd alvast een handdoek klaar waar ik mijn kwasten op kan leggen als ik ze gewassen heb. Zo leg je ze op een schone ondergrond en kan je ze straks in een keer allemaal oppakken en op een plekje in de zon leggen.

Ik laat de wastafel altijd vol lopen met lauwwarm water. Er zijn ook mensen die het water gewoon laten lopen, maar dat vind ik een beetje zonde. Als eerste maak ik de kwast altijd nat door hem te dopen in het water dat in de wasbak staat. Ik doop alleen de haren van de kwast in het water en niet de gehele kwast. Hierdoor kan namelijk de lijm loslaten en dat is niet de bedoeling.

Vervolgens doe ik wat shampoo in het kuiltje van mijn hand. Met ronddraaiende bewegingen zorg ik dat de shampoo in de kwast gaat zitten en die al de viezigheid opneemt. Als je dat een paar keer gedaan hebt spoel ik de kwast goed uit. Als hij er dan nog vies uitziet herhaal ik het nog een keer net zolang totdat de kwast er weer helemaal schoon uitziet.
 

Als de kwast schoon is knijp ik hem nog altijd goed uit. Ik heb namelijk niet zoveel geduld en heb geen zin om dagen te wachten totdat de kwasten helemaal opgedroogd zijn. Als de kwasten uitgeknepen zijn leg ik ze op de handdoek neer.

Uit de kwasten komt altijd veel troep. Je kan dus het beste beginnen met de kwasten die het minst vies zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om je water een aantal keer te verversen. Kwasten wassen in vies water heeft natuurlijk niet zoveel zin.


Als alle kwasten gewassen zijn pak ik de handdoek met alle kwasten op en leg ze op een plek in mijn kamer neer waar de zon op staat. Hier laat ik ze twee dagen liggen zodat ze door de lucht kunnen drogen. Zelf leg ik ze nooit op de verwarming of iets dergelijks. Dat schijnt namelijk niet zo goed te zijn voor je kwasten.

Na dit alles heb je weer schone zachte kwasten die er weer een tijd tegenaan kunnen. Ik ben natuurlijk geen expert, maar dit is voor mij de makkelijkste en snelste manier om mijn kwasten te wassen.

Was jij je kwasten altijd op een andere manier? Laat het dan zeker even in de reacties achter, want daar ben ik erg benieuwd naar!
~Liefs Sandra

3 opmerkingen:

 1. Fijne tips! Ik was mijn kwasten ook altijd met babyshampoo. Ik moet het overigens echt wat vaker doen, want vergeet het veel te vaak om ze goed te wassen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is voorlopig de gemakkelijkste tip die ik al gezien heb! Die onthou ik zeker en ga ik volgende week ook een doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tips! Zelf leg ik ze ook nooit op de verwarming. Lijkt me op de een of andere manier niet zo hygiënisch ^^

  x Aurélie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd neemt om een reactie achter te laten. Elke reactie lees ik met erg veel plezier!